Presse/Om at skrive debatindlæg

Fra Alternativet Wiki
Skift til: navigering, søgning

Når du vil skrive et debatindlæg er det vigtigt at:

1. Du og vi husker vores seks debatdogmer. Lev op til dem.

2. Du og vi siger, hvad vi vil gøre – ikke hvad andre gør forkert. Og vi siger heller ikke, hvad vi ikke vil gøre, men derimod hvad vi vil gøre.

Nedenfor følger nogle helt generelle råd og input til arbejdet, som I sikkert allerede har udtænkt selv – men det kan alligevel være rart at have dem samlet et sted.

Fase 1 – Før du griber pennen

1. Hvad er din idé sagt på én linje? Hvis ikke du kan forklare din idé på én linje, kan du gøre den endnu skarpere (arbejdet er det hele værd, fordi linjen skal du bruge i Fase 3) Din idé må meget gerne indeholde konkrete forslag, der helst skal være nye (eller komme på et tidspunkt, hvor de knytter sig til en bestemt historie i mediebilledet). Kronik- og debatredaktørerne tænker – også i denne henseende – over nyhedsværdien i det tilsendte.

2. Er der plads til din idé? Tjek op på, hvad eksperter og de andre partier har skrevet om emnet. Bed meget gerne sekretariatet om hjælp til research: mathias.hoej@alternativet.dk & magnus.harald.haslebo@alternativet.dk

3. I hvilket dagblad skal din idé udfoldes? Hvem vil du helst have i tale? - Generelt ryger erhverv, finans og økonomi til Berlingske, Jyllands-Posten og Børsen, mens blødere emner ryger til Politiken og Information. - Politiken, Information og (i varierende grad fra emne til emne) Kristeligt Dagblad går for at være mere progressive venstreorienterede medier. - Jyllands-Posten, Berlingske går for at være højreorienterede.

4. Tjek op på, hvilke længdekrav den pågældende avis har. Disse skal nemlig overholdes. - Fx er kronikken i Politiken på 2.200 ord, mens den i Jyllands-Posten blot er på 1.300 ord, så sender man 2.200 ord til Jyllands-Posten, bliver det enten afvist, eller man skal i gang med en hæslig forkortelses-øvelse.

Fase 2 – Når du begynder at skrive

1. Har du en fed rubrik/overskrift? Den skal superskarpt og meget kort sige det allervigtigste. - Den kan fx være sjov, tankevækkende, stille et spørgsmål, rette en kritik – sidstnævnte dog aldrig mod personer eller andre partier, men kritisér gerne strukturer, paradigmer, tankesæt, antagelser, mønstre.

2. Har du en fed underrubrik? Den skal bygge lidt videre på din rubrik, men ikke sige det samme. - Det gør ikke noget, hvis du ikke kan komme på det helt rigtige til at begynde med. Der skal nok opstå en idé undervejs.

3. Hvem, hvad, hvor? Dit første afsnit sætter rammen om alt det, der følger. Det er her, du kort ridser følgende op: - Hvad knytter din idé sig til/hvad fik dig til at skrive om din idé? - Er der en begivenhed? Nogle artikler? Hvad knytter din idé sig til? Også kaldet en ’krog’. - Hvorfor er din idé er pissevigtig? - Hvem er den pissevigtig for?

5. Hvad er problemet? - Hold dette så kort som muligt. Forsøg ikke at placere skyld. - Megen journalistik bruger 4/5 på problemskitsering og 1/5 på løsninger – den model vender vi på hovedet.

6. Hvad foreslår du, at vi gør for at løse det? - Hvem skal gøre hvad? - Vær konkret. - Find cases

7. Hvad vil det betyde, hvis det sker? Hvor fantastisk vil det være? - Tal om dine forhåbninger, dine drømme, dine visioner. Det skaber engagement hos læserne.

8. Har du et sidste svirp i dig? - Din afslutning kan være en lille sidepointe, en sjov reference, en lille krølle på halen – men tænk over at afslutte med et lille hop. Gerne positivt.

Fase 3 – Få indlægget af sted

1. Har du fået dygtige folk til at byde ind med kommentarer? - Brug dine venner, eksperter, kærester og partiet til at give deres besyv med – det mest indlysende er ofte det, man selv overser.

2. Har én i sekretariatet læst det? Send det til pressechef Mikkel Nørskov Kjær mikkel.kjær@ft.dk, magnus.harald.haslebo@alternativet.dk eller mathias.hoej@alternativet.dk

3. Hvordan vil du fange redaktørens opmærksomhed? - Den mail, hvor dit indlæg er vedhæftet, skal være knivskarp og interessevækkende. Her kan du genbruge den sætning, der helt kort beskriver din idé. - Fyld lidt på fra din underrubrik og første afsnit, men hold mailen ultrakort. - Vær høflig, glad og let.

4. Hvordan vil du følge op? - Ring meget gerne efter du har indsendt det, og se om du kan sludre lidt med redaktøren. De er lige så travle som du, men vil gerne høre om din idé ☺ - Knyt en god kontakt – hvis ikke vedkommende tager dit indlæg denne gang, så gør han det næste gang.